Which of the following statements is correct

MULTIPLE CHOICE QUESTIONS “Which of the following statements is correct or true “ Environmental chemistry Multiple Choice Question

MULTIPLE CHOICE QUESTIONS

Which of the following statements is correct or True

1.Monitoring is helpful in
(a) Evaluating current trends in air quality
(b) Implementing control measures
(c) Reducing pollutant concentration to acceptable levels
(d) All are correct statements
Ans-(d)

2.The objective of any air sampling exercise is to
(a) Obtain a genuine and representative sample
(b) Provide information on the nature of pollutants
(c) Measure the size of the sample
(d) All
Ans-(a)

3.The most common technique for sampling particulates is
(a) Sedimentation
(b) Filtration
(c) Impingement
(d) Thermal precipitation
Ans-(b)

4.Monitoring programme can be classified into
(a) Ambient monitoring
(b) Stack monitoring
(c) Inplant or personal monitoring
(d) All
Ans-(d)

5.West-Gaeke spectrophotometric method is used for the analysis of
(a) SO2
(b) NOx
(c) PAHs
(d) Aerosols
Ans-(a)

6.Total oxidants can be determined in neutral phosphate buffered KI by
(a) Saltzman method
(b) Colorimetric method
(c) Both (a) and (b)
(d) Amperometry
Ans-(c)

7.The technique best suited for continuous monitoring of CÓ from exhaust emission is
(a) NDIR
(b) FTIR
(c) UV
(d) NMR
Ans-(a)

8.Low levels of CO (less than 10 ppm) can be conveniently measured by
(a) IR
(b) Gas chromatography
(c) HPLC
(d) UV
Ans-(b)

9.The most sensitive method for the monitoring of ammonia is
(a) Indophenol method
(b) Nessler method
(c) Direct method
(d) Nitrite method
Ans-(b)

10.GC-MS is best suited for the identification of low levels of
(a) Hydrocarbons
(b) NH3
(c) O3
(d) SO2
Ans-(a)


MULTIPLE CHOICE QUESTIONS

11.A typical example of raw material change is the
(a) Use of low sulfur fuel in place of high sulfur ones
(b) Reduction of formation of NOx
(c) Substitution of bauxite flux by fluorspar
(d) All
Ans-(a)

12.The basic mechanisms of removing particulate matter from gas streams may involve
(a) Gravitational settling
(b) Inertial impaction
(c) Diffusion or electrostatic precipitation
(d) All mechanisms are involved
Ans-(d)

13.Small size particles can be removed with high efficiency by
(a) Fabric filters and high energy scrubbers
(b) Electrostatic precipitators
(c) Both (a) and (b)
(d) Gravitational settling chambers and cyclone separators
Ans-(c)

14.The choice of fabric filter is based on
(a) Operating temperature
(b) Corrosiveness of the particles
(c) Both (a) and (b)
(d) Interception
Ans-(c)

15.A bag filter is not suitable for
(a) Flyash from coal burning
(b) Radioactive fumes
(c) Heavy mist from a chemical process
(d) All
Ans-(d)

16.Fabric filters offer the best choice due to
(a) Retention of finest particles
(b) Large size
(c) High construction
(d) Applicability below 285°C
Ans-(a)

17.Venturi scrubbers are particularly suitable when the particulate matter is
(a) Sticky
(b) Flammable
(c) Highly corrosive
(d) All
Ans-(d)

18.Catalytic combustion technique is recommended for gases that are free of
(a) NOx
(b) Particulates or metallic components
(c) SO2
(d) CO
Ans-(b)

19.An effective means of removing H2S thiophene and mercaptans from crude oil is by
(a) Washing the oil with aqueous soda solution
(b) Treating the oil with sodium carbonate
(c) Reacting the oil with sodium sulphite
(d) Washing the oil with sodium sulfate
Ans-(a)

20.Hydrocarbon emissions from stationary sources can be controlled by
(a) Incineration
(b) Adsorption and absorption
(c) Condensation
(d) All
Ans-(d)

Environmental Chemistry- Multiple Choice Question

Leave a Comment