Environment Chemistry-Multiple Choice Question

Most important Question Answer –Environment Chemistry-Multiple Choice Question ,Hazardous waste Noise Pollution etc.

Disposal of radioactive waste(Hazardous waste)

Environment Chemistry-Multiple Choice Question

1.Stack effluents from atomic power plants consist of
(a) H-3,C-14
(b)Kr-85, I-129
(c) Ar-41, Xe-133
(d) All
ANSWER-(d) All

2.High level radioactive waste can be incorporated into
(a) Borosilicate glass or ceramic matrix
(b) Poly crystalline synrock
(c) Both (a) and (b)
(d) Steel tanks
ANSWER-(c) Both (a) and (b)

3.Biological wastes include
(a)pathological and surgical waste
(b) Chemical and chemotherapy waste
(c)Radioactive waste
(d) Organic solvent waste
ANSWER-(a) pathological and surgical waste

4.Hazardous Wastes consist of
(a)Toxic Chemicals
(b)Sludge’s from petroleum refineries and blast furnaces
(c)Radioactive waste
(d)All
ANSWER-(d)All

5.All Nuclear reactors rely on
(a)Thorium
(b) Uranium as fuel
(c) Tritium
(d) Radium
ANSWER-(b) Uranium as fuel

  1. The methods for storage and disposal of tailings are site-specific and depend on
    (a)Topography
    (b) Geology
    (c)Climatic conditions
    (d) All
    ANSWER-(d) All

7. A uranium mine in Canada is reported to rely totally on
(a)Bacterial leaching for uranium production
(b)Fuel fabrication
(c)Refineries
(d)Chemical methods
ANSWER-(a)Bacterial leaching for uranium production

8.The largest uranium producing countries in the world are
(a) USA
(b) South Africa
(c) Canada
(d) All
ANSWER-(d) All

9.An average sized nuclear power plant generates electricity
(a) 1000 MW
(b) 300 MW
(c) 500 MW
(d) 200 MW
ANSWER-(b) 300 MW

10 A secure landfill
(a) Is an essential component of hazardous waste management plan
(b) Should serve as the resting place tor detoxified hazardous waste
(c) Both (a) and (b)
(d) Should be used as a receptacle for untreated hazardous waste.
ANSWER-(c) Both (a) and (b)

Thermal Pollution-Environment Chemistry

  1. The heated effluents discharged into rivers have
    (a) Reduced concentration of dissolved oxygen
    (b) Reduced level of CO2
    (c) Increased concentration of DO
    (d) Increased concentration of CO2
    ANSWER-(a) Reduced concentration of dissolved oxygen
  2. Sources of thermal pollution are
    (a) Nuclear power plants
    (b) Coal fired power plants
    (c) Hydroelectric power
    (d) All
    ANSWER-(d) All
  3. The extent to which heated effluents raise the temperature of water bodies depends on
    (a) Nature of power plant
    (b) Wind conditions
    (c)Both (a) and (b)
    (d) Water pollutants
    ANSWER-(c)Both (a) and (b)

4.The impact of power station on the environment depends on
(a) Meteorological conditions
(b) Its location
(c)Agriculture and forest land
(d) All
ANSWER-(d) All

5.Thermal pollution in natural streams can be prevented by
(a) Using adequate cooling towers or ponds
(b) Installing chimneys
(c) Using electronic temperature meter
(d) All
ANSWER-(a) Using adequate cooling towers or ponds

  1. Temperature inversion limits
    (a) Horizontal mixing of pollutants
    (b) Vertical mixing of pollutants
    (c) Photo chemical smog
    (d) All
    ANSWER-(b) Vertical mixing of pollutants
  2. Select the correct statement(s) about the thermal springs
    (a) Thermal springs are the nature’s perfect constant temperature laboratories
    (b) There is mixing of magnetic and meteoric waters below the ground water level
    (c) World’s largest thermal springs are located in Yellow Stone Park, Wyoming, USA
    (d) All statements are correct
    ANSWER-(d) All statements are correct
  3. Thermal power plants mainly produce
    (a) Fly ash
    (b) CO
    (c) NO2
    (d) CaSO4
    ANSWER-(a) Fly ash
  4. Thermal effluents damage biotic life by
    (a) Entrainment
    (b) Synergism
    (c) Impingement
    (d) All
    ANSWER-(d) All
  5. Photosensitive detector is used in
    (a) Lux meter
    (b) Dissolved oxygen meter
    (c) Electronic temperature meter
    (d) All
    ANSWER-(a) Lux meter

Noise pollution-Environment Chemistry-Multiple Choice Question

  1. Speech frequencies lies between
  2. (a) 200 and 7000 Hz
  3. (b) 100 and 700 Hz
  4. (c) 500 and 5000 Hz
  5. (d) 400 and 4000 Hz
  6. ANSWER-(a) 200 and 7000 Hz

2.Common scientific acoustic unit of noise is
(a) Hz
(b) dB
(c) Nm−2
(d) Wm−2
ANSWER-(b) dB

3.Sonic boom
(a) Produces shock waves moving taster than the speed of sound
(b) Is an important aspect of aeroplane noise
(c) Is the worst killer of peace than noise
(d) All are correct statements
ANSWER-(d) All are correct statements

4 Cassette recorder
(a) Can be used for digital recording of sound pressure levels for computer evaluation
(b) Gives information regarding the frequency content of a noise
(c) Comprises of a microphone coupled to an amplifier
(d) Helps in selecting the ear protectors
ANSWER-(a) Can be used for digital recording of sound pressure levels for computer

5.The extent of hearing impairment depends upon
(a) Noise intensity
(b) Frequency
(c) Time of exposure
(d) All
ANSWER-(d) All


6.A normal conversation is done at sound level
(a) 80 dB
(b) 60 dB
(c) 100 dB
(d) 40 dB
ANSWER-(b) 60 dB


7.Engineering control of noise involves
(a) Suppression of the noise at the source
(b) Path control
(c) Protection of the personnel
(d) All
ANSWER-(d) All


8.To act as an effective sound insulator, the barrier material should have a superficial
mass of at least

(a) 9 kg/m2
(b) 7 kg/m2
(c) 10 kg/m2
(d) 2 kg/m2
ANSWER-(b) 7 kg/m2


9.Typical sound absorbing materials include
(a) Glass fiber
(b) Wood wool slabs
(c) Straw slabs
(d) All
ANSWER-(d) All


10.The performance of a sound insulating material is expressed in terms of

(a) Noise level index
(b) Vibration index
(c) Sound reduction index
(d) Sound coefficient
ANSWER-(c) Sound reduction index

Energy Resources and Environmental Management-Environment Chemistry

1.Renewable resources of energy include

(a) Solar energy

(b) Natural gas

(c) Coal gas

(d)Fossil fuels

ANSWER-(a) Solar energy

2.In India, the average intensity of solar radiation is

(a) 2.68×1024 J per year

(b) 2.1 to 2.5 kJ per cm2 per day

(c) 3.65 kJ cm2 per day

(d) 3.45 kJ cm2 per day

ANSWER-(b) 2.1 to 2.5 kJ per cm2 per day

3.The conversion of ocean thermal energy into electrical energy is about 150 MW in
(a) Vizhinjam fishing harbour
(b) Kerala
(c) Andaman and Nicobar islands
(d) Japan
ANSWER-(c) Andaman and Nicobar islands

4.Tidal power plants are in operation in
(a) Russia
(b) France
(c) Nova Scotia
(d) All
ANSWER-(d) All

5.The world’s largest producer of wind generated power is
(a) Japan
(b) California
(c) CIS
(d) India
ANSWER-(b) California

6.The world’s largest geothermal energy production facility exists near
(a) China
(b) Bhavnagar
(c) San Fransisco in US
(d) Italy
ANSWER-(c) San Fransisco in US

7.The solar power concept for producing electricity was developed by
(a) Charles Abbott in 1930
(b) Charles Robert in 1925
(c) L.D. Meyer
(d) W.H. Wischmeier
ANSWER-(a) Charles Abbott in 1930

8.The ingredients used for generating power from solar ponds are
(a) Plenty sunshine
(b) Water and brine
(c) Both (a) and (b)
(d) Water and MgSO4
ANSWER-(c) Both (a) and (b)

9.Environmental audit is also known as
(a) Environmental surveillance
(b) Environmental review
(c) Environmental assurance
(d) All
ANSWER-(d) All

10.The first comprehensive environmental legislation in US came into force on
(a) 1st January, 1970
(b) 26 January, 1970
(c) 1st May, 1970
(d) 15 August, 1970
ANSWER-(a) 1st January, 1970

Green Chemistry-Multiple Choice Question

  1. The concept of green was coined by

(a) Paul Anastas
(b) Komiya
(c) Menzer
(d) Paquetta
ANSWER-(a) Paul Anastas

2.The first known ionic liquid discovered by Walden was
(a) 1-Octyl-3-methyl imidazolium bromide
(b) Ethyl ammonium nitrate
(c) 1-Methyl imidazolium tetra fluoroborate
(d) Acidic ionic liquids
ANSWER-(b) Ethyl ammonium nitrate

3.The Emerging Green Technologies are
(a) Microwave and photo chemistry
(b) Sonochemistry and electrochemistry
(c) Both (a) and (b)
(d) Nuclear chemistry
ANSWER-(c) Both (a) and (b)

4.Glucose can be as the starting material in place of benzene in the the synthesis of
(a) Adipic acid
(b) Catechol
(c) Hydroquinone
(d) All
ANSWER-(d) All

5.The reaction(s) carried out in aqueous media is (are)
(a) Barbier Grignard reaction
(b) Peri cyclic reactions
(c) Transition metal catalyzed reactions
(d) All
ANSWER-(d) All

6.The catalyst which functions as a transport shuttle is
(a) Polymer supported catalyst
(b) Phase transfer catalyst
(c) Photo catalyst
(d) Oxidation catalyst
ANSWER-(b) Phase transfer catalyst

7.Enzyme catalysis is applicable in
(a) Aqueous media
6) Non-aqueous solvents
c) Supercritical fluids
(d) All
ANSWER-(d) All

8.The first commercial process based on ionic liquids, for the production of alkoxy phenylphosphine,was developed by
(a) Ludwig Maase
(b) Dangi
(c) Muneer
(d) Vamathevan
ANSWER-(a) Ludwig Maase

9.The dimerisation reaction of [60] Fullerene in presence of KCN to give [2+3] adduct is a
(a)Solid supported is organic synthesis
(b) Solid phase organic synthesis without a solvent
(c) Adsorbent based synthesis
(d) None
ANSWER-(b) Solid phase organic synthesis without a solvent

10.Commonly used catalyst for solid-liquid systems are
(a) Crown ether
(b) Poly glycol ether
(c) Both (a) and (b)
(d) Iodine
ANSWER-(c) Both (a) and (b)

pleas share on Facebook-Environment Chemistry-Multiple Choice Question

Read More

Indian Scientist List and Biography

125 Commonly Misspelled Words : Quiz

1 thought on “Environment Chemistry-Multiple Choice Question”

Comments are closed.