English GK Quiz -For Teacher Exam

English GK Quiz -For Teacher Exam

General English Gk Quiz

English GK Quiz -For Teacher Exam

1.Identify the most appropriate choice

that transforms the given sentence into indirect speech.

He said, “I shall go as soon as it is possible”

(a) He said that he should go as soon as it was possible.

(b) He said that he would go as soon as it was possible.

(c) He said that he would go as soon as that was possible.

(d) He said that he should go as soon as it is possible.

Ans. (b) He said that he would go as soon as it was possible.

2.Out of the four alternatives suggested, select the one which does not express the following sentence in passive voice correctly. Who taught you French?

(a) By whom was French taught to you?

(b) who were you taught French by?

(c) by whom were you taught French?

(d) French was taught to you by who?

Ans. (d) French was taught to you by who?

3.Indicate the part in the following sentence that has

spelling error. If there is no error choose D.

I read an ad that went like this?

(if you’re) (loosing hair) (call us immediately)

А                     B                                  C

(a) Part A

(b) Part B

(c) Part C

(d) Part

D Ans. (b) Part B




4. Choose the word which is most nearly

opposite to the word in capitals. AMBIGUOUS

(a) confusing

(b) lucid

(c) decorous

(d) obscure

Ans. (b) lucid

5.Complete the following sentence by inserting the correct alternative fromthe given choices. We have only_money,

(a) few

(b) a few

(C) little

(d) a little

Ans.(d) a little

6. Choose the sentence which is correct.

(a) I have visited England last August.

(b) He doesn’t write to you for a week.

(c) I am here since 1996

(d) I have lost my purse, I am unable to buy the book.

Ans. (d) I have lost my purse, I am unable to buy the book.

7.Choose the appropriate conjunction from the given alternativesto complete the following sentence. —— he is honest, he is not efficient.

(a) As

(b) if

(C) Though

(d) while

Ans.(c) Though

8.Which of the following words most

nearly means Deplete?

(a) decorate

(b) beg

(c) exhaust

(d) hurry

Ans.(C) exhaust

9. Out of the four alternatives given

choose the one that can be substituted for following expression.

One who walks on foot.

(a) pedlar

(b) pedestrian

(c) pedicure

(d) peddler

Ans. (b) pedestrian

English GK Quiz

10. Choose the correct sentence.

(a) Father comes home at five o’clock.

(b) Father comes to home at O’clock.

(c) Father comes at home at O’clock

(d) Father comes in home at O’clock

Ans.(a) Father comes home at five O’ clock

11.A teaching plan is incomplete without?

(a) Objectives

(b) Group work

(c) Co-scholastic activities

(d) homework

Ans-(a) Objectives

12.He is born…..rich parents. Select the most suitable preposition to fill in the blank in the above sentence.

(a) for

(b) of

(c) from

(d) by

Ans. (b) of

13.A learner can be motivated to learn a language by giving:

(a) reward

(b) punishment

(c) both reward and punishment

(d) neither reward nor punishment

Ans.(c) both reward and punishment

14.A teacher can encourage students to

speak a new language by:

(a) allowing them to speak freely while tolerating their

mistakes.

(b) allowing them to speak while not tolerating their

mistakes

(c) allowing them to speak only by listening and repeating

(d) allowing them to speak while punishing for every

mistake.

Ans.(a) allowing them to speak freely while tolerating their

mistakes.

15.Choose the word which is not an appropriate synonym of

the word ambiguous:

(a) doubtful

(b) uncertain

(c)equivocal

(d) surely

Ans. (d) surely

16. In have four……….

Choose the most appropriate alternative to fill in the blank in the above sentence.

(a)son in law

(b)son in laws

(c)sons in law

(d) sons in laws

Ans (c)sons in law

17.A system of sings, such as sounds, letters of the alphabet, words,figures et to which meaning are assigned based on conventions.

The above statement most appropriately describes:

(a) code

(b) text

(c) message

(d) isomorphic

Ans.(a) code

18.He is in….good health.

Choose the most appropriate alternative regarding the use of article to fill in the blank in the above sentence.

(a) a

(b) an

(c) the

(d) no article should be used

Ans. (d) no article should be used

19.Which of these is not an important component in designing a teaching plan?

(a) number of students expected to be present on a particular day

(b) teaching aids

(C) number of words used in writing the teaching plan

(d) the previous knowledge of the students.

Ans.(C) number of words used in writing the teaching plan

20.For language learning, children should be encouraged to read a lot of children’s in the target language because:

(a) language is caught through plenty of exposure to reading

(b) it keeps children away from disturbing teachers and parents

(c) it helps in improving numerical skills also

(d) it prepares students to face the chalanges that await them in life.

Ans. (a) language is caught throught plenty of exposure to reading

English GK Quiz

21.This is how one plans the teaching learning process:

(a) observation is followed by assessment,following by planning.

(b) assessment is followed by observation, followed by

planning

(c) an assessment, followed by planning

(d) observation, assessment and planning make a cycle

for planning process

Ans. (d) observation, assessment and planning make a

22.cycle for planning process teaching English, a multilingual classroom is

(a) a headache

(b) a hurdle

(c) an asset

(d) none of the above

Ans.(c) an assess

23.Choose the antonym for the word bleak

(a) keen

(b) placid

(c) base

(d) bright

Ans. (d) bright

24. They are all there but…..

Choose the most appropriate alternative to fill in the blank

in the above sentence.

(a) i

(b) me (c) he

(d) she

Ans. (b) me

Gk Quiz

25. For continuous comprehension evaluation, assessment is:

(a) formative and summative

(b) formative only

(c) summative only

(d) neither formative nor summative

Ans.(a) formative and summative

26.Which of these is not a right answer?

Open ended question give more scope for:

(a) creative thinking

(b) rote leaning

(c) critical thinking

(d) problem solving

Ans. (b) rote leaning

27.In the process of teaching and learning a language, the textbook is:

(a) the only tool

(b) one of the tools

(c) the tool for evaluation

(d) the guidebook for teachers and policy makers

Ans. (b) one of the tools

28.Which of the following in not an advantage of teaching through a text book?

(a) it given room for group and class discussion

(b) there is possibility for original and free interaction

(C) creativity increases and it builds up confidence

(d) group work gives good cover for chat and gossip

Ans.(d) group work gives good cover for chat and gossip

29.My brother is six feet……

Choose the correct alternative to fill in the blank in above sentence,

(a) high

(b) tall

(c) hike

(d) height

Ans. (b) tall

30.Choose the most appropriate one word

substitute for a collection of people at a lecture or concert.

(a) audience

(b) spectators

(C) congregation

(d) viewers

Ans.(a) audience

English GK Quiz

31.Regular observation of student behavior

for by the teacher is a part of ?

(a) formative and summative assessment

(b) formative assessment

(c) summative assessment

(d) neither summative nor formative assessment

Ans. (b) formative assessment

32. A teacher needs to develop clarity about the objectives of a teaching plan:

(a) before teaching

(b) after teaching

(c) while teaching

(d) during recapitulation

Ans.(a) before teaching

33.What would happen if teachers do not

prepare teaching plans?

(a) The teachers would be free to teach anything, according to the

demands of the students.

(b) the teachers will get more time to writing. prepare for the class

(C) the teacher will not be clear about the objectives, activities and

materials required for teaching

(d)the students will learn as much as they would have in class for

which the teacher would have a definite plan

Ans (C) the teacher will not be clear about the objectives, activities and

materials required for teaching

34.Which of the following is not a speech disorder ?

(a) Morphological disorder

(b) Fluency disorder

(c) Voice disorder

(d) Articulatory disorder

Ans– (a) Morphological disorder

35.(a) Through diagnosis with a pretest.

(b) Frequent planned remedial lesons

(c) Co-operation with the parents.

Which of the above are general princeples of remedial teaching?

(a) (a) and (b)

(b)(a) and (c)

(c) (b) and (c)

(d) All of the above.

Ans(d) All of the above.

Gk Quiz

36.The limitation of oral communication is that:

(a) It is easy irreversible-what is said cannot be taken back

(b) It is easy to be aware of our body language

(c)It is not affected by speaker’s feeling

(d) It does not require on the spot thinking much.

Ans(a) It is easy irreversible-what is said cannot be taken back

37.A child learns the first language

(a) Speech

(b) Reading

(C) Writing

(d) Mistakes.

Ans– (a) Speech

38.Which is the most suitable resource a teacher has for teaching

vocabulary?

(a) The tape recorder

(b) Pictures ing much.

(c) Texts

(d) Television

Ans (c) Texts

39.A naturalistic language sample can be obtained by

(a) Having a student recite a poem.

(b) Having a student read a passage

(c) Interacting with the student while playing a game or having a

conversation.

(d) Interviewing the student.

Ans (c) Interacting with the student while playing a game or having a conversation.

40.The effectiveness of language depends

on the speaker’s ability to use:

(a) Long sentences

(b) Foreign words

(c) Figures of speech

(d) Simple language

Ans (d) Simple language.

English GK Quiz

41.English language skills are:

  1. a) Listening, thinking, speaking, reading

(b) Writing,speaking,skimming,reading

(c) Listening,speaking,reading,writing

(d) Speaking, scanning, listening, singing

Ans (c) Listening,speaking,reading,writing

42.Grammer in learning a language for

communicating ideas verbally andwritten form provides :

(a) Techniques for writing

(b) Content

(c) A framework or skeleton

(d) Satisfaction .

Ans (c) A framework or skeleton

43.Choose the most appropriate statement:

(a) Writing is supreme.

(b) Speech is supreme.

(C) Writing and speech do not influence each other.

(d) Writing systems may derive from speech, in a historical sense,

but in modern society the dependence is mutual.

Ans- (d) Writing systems may derive from speech, in a historical sense, but in modern society the dependence is mutual

44.Which of the following is not a learner

factor in second language acquisition?

(a) Age

(b) Health

(c) Intelligence

(d) Aptitude

Ans- (b) Health

45. Identify the statement which is FALSE

regarding the principles of language teaching :

(a) Teach reading and writing first, listening and speaking next.

(b) Have students memorize basic conversation sentences as

accurately as possible.

(c) Establish the patterns as habits through pattern practice.

(d) Keep the vocabulary load to a minimum at the beginning.

Ans- (a) Teach reading and writing first, listening and speaking next.

 

46.Gathering only facts without trying to understand the content while

listening is:

(a) Strategy of effective oral communication

(b) Barrier to speaking effectively.

(c) Strategy of effective listening skill.

(d) Barrier to effective listening skill.

Ans. (d) Barrier to effective listening skill.

47.As a test of ability in speaking, listening, reading and writing, the only fovourable thing about translation is:

(a) Translation questions are easy to set.

(b) Translation is slow to grade.

(c) It encourages the abuse of translation in the classroom.

(d) The grading of translation tends to be unreliable because

of the various ways to translate which the scorer may or may

not allow.

Ans- (a) Translation questions are easy to set

48.Consider the sentence.

He said, “Alas! I am ruined.”

What is the indirect speech of the above sentence?

(A) He said that he was ruined.

(B) He exclaimed with sorrow that he was ruined.

(C) He exclaimed that alas he was ruined

(D) None of the above

Ans. (B) He exclaimed with sorrow that he was ruined.

49.Which of the following word is not its

own singular?

(A) scissors

(B) spectacies

(C) tongs

(D) stereos

Ans. (D) stereos

50.What is the antonym for “culpable”?

(A) Prone

(B) Blameless

(C) Careless

(D) Irresponsible

Ans. (B) Blameless

English GK Quiz

51.The one word used for the branch of

physics dealing with low temperature is

(A) cytogenetics

(B) cryptography

(C) cryogenics

(D) none of these

Ans.(C) cryogenics

52.They are playing…… cricket.

Fill in the blank with appropriate article if required.

(A) a

(B) an

(C) the

(D) no article

Ans. (D) no article

53.Musicians mind are attuned ……music. Fill in the blank with one of the following preposition.

(A) no

(B) at

(C) with

(D) to

Ans. (D) to

54.Which of the following word is an adjective form of the word passion?

(A) Passionism

(B) Passinately

(C) Passionate

(D) None of these

Ans.(C) Passionate

55.Which of the following is not a conjunction?

(A) And

(B) On

(C) But

(D) None of these

Ans.(B) On

56.”Shun the dangerous path”.

What is the passive form of above sentence?

(A) Let the dangerous path be shun.

(B) Let the dangerous path be shunned.

(C) The dangerous path should be shunned.

(D) None of the above

Ans. (B) Let the dangerous path be shunned.

57.The room will be cleaned later.

Select the correct active form for the

above sentence from the alternatives suggested below.

(A) Somebody will clean the room later.

(B) Somebody shall clean the room.

(C) Somebody later is going to clean the room.

(D) Somebody must clean it later.

Ans. (A) Somebody will clean the room later.

58.Choose the correct passive form for the following sentence.

My parents are watching the kids.

(A) The kids are watched at by my parents.

(B) The kids were watched by my parents.

(C) The kids have been watching by my parents.

(D) The kids are being watched by my parents.

Ans. (D) The kids are being watched by my parents.

59.Select the word which is closest to the opposite in meaning of the underlined word in the following sentence.

The facts of the case were obscured by the speech of the

defence counsel.

(A) reflected

(B) illustrated

(C) exhibited .

(D) clarified

Ans. (D) clarified

60.Choose one word substitute for the following phrase from the alternatives provided.

One who is gifted with several talents.

(A) versatile

(B) stoic

(C) volunteer

(D) omniscient

Ans. (A) versatile

English GK Quiz

61.Choose the mis-spelt word.

(A) Embarassments

(B) Harassed

(C) idiosyncracies

(D) unparalleled

Ans. (A) Embarassments

62.Choose the correct sentence.

(A) the sceneries here are not good.

(B) in india, there are many poor.

(C) we have received no informations.

(D) he provided the blinds with food.

Ans.(B) in india, there are many poor.

Gk Quiz

63.Insert a suitable article in the blank to complete the following sentence from the alternatives provide:

We had dinner in……most expensive restaurant.

(A) a

(B) an

(C) the

(D) some

Ans.(C) the

64.Select the correct sentence form the

following sentences.

he had four day’s leave.

grammatical error? Part 1-on reaching Part 2-home last evening Part 3-he told his old teacher. Part 4-that”I am not quite well”

He had leave of four days.

He had leave for four days.

He had four days leave.

(A) 1 and 2

(B) 2 and 3

(C) 1 and 3

(D) 2 and 4

Ans.(C) 1 and 3

65.Fill in the blank choosing the most appropriate and complete the following sentence

We…..them to arrive since last Thursday.

(A) have expected

(B) have been expecting

(C) expect

(D) are expecting

Ans.(B) have been expecting

66.He said to me, “Go home.”

Which of the following sentences correctly expresses the above sentence in indirect speech?

(A) he said me to go home.

(B) he told, go home

(C) he told me to go home.

(D) he said that I must go home.

Ans.(C) he told me to go home.

67.which part of the sentence has a grammatical error?

Part 1-there was a long

Part-2 fight with Gobind and Gopal

Part-3 yesterday thought neither

Part-4 was seriously hurt

(A) part 1

(B) part 2

(C) part 3

(D) part 4

Ans. (B) part 2

68.Which part of the sentence has a grammatical error?

Part 1. Neither he is a rouge nor a lunatic.

Part 2-so you and your friends.

Part 3-assessment of him

Part 4-is faulty.

(A) part 1

(B) part 2

(C) part 3

(D) part 4

Ans. (A) part 1

69.Which part of the sentence has a grammatical error?

Part 1-on reaching

Part 2-home last evening

Part 3-he told his old teacher.

Part 4-that”I am not quite well”

(A) part 1

(B) part 2

(C) part 3

(D) part 4

Ans. (D) part 4

70.Which statement is correct?

(A) all successful applicants will be notified by post

(B) all successful applicants will be notify by post

(C) all successful applicants will notify by post

(D) none of the above

Ans. (A)  all successful applicants will be notified by post

English GK Quiz

71.Choose the word nearest in meaning to the underlined word in the following sentence.

His style is quite transparent

(A) verbose

(B) lucid

(C) involved

(D) difficult

Ans. (B) lucid

72.Select from the alternatives given below the one word substitute for the phrase.

One who walks on foot.

(A) philatelist

(B) pedestrian

(C) panacea

(D) pediatrician

Ans. (B) pedestrian

73.Choose the correctly spelled word

(A) parturbation

(B) perturbation

(C) perturbasion

(D) perterbation

Ans.- (B) perturbation

74.Choose one word substitute for the curved paths followed by a planet or an object as it moves around another planet star or moon etc.

(A) Arcade

(B) trajecitory

(C) orbit

(D) twilight

Ans.- (C) orbit

75.Choose the correct sentence.

(A) The memoranda is not important

(B) The memoranda are not important

(C) The memorandum are not important

(D) None of the above

Ans. (B) The memoranda are not important

76.Choose the incorrect sentence.

(A) bayard, with his four fratermity brothers is in the car

(B) bayard and his four fratemity brothers are in the car

(C) bayard, with his four fratemity brothers, are in the car

(D) none of the above

Ans.(C) bayard, with his four fratemity brothers, are in the car

77.Choose the passive for the following sentence.

The examiner will award you good marks.

you will be awarded good marks by the examiner.

Good marks will be awarded to you by the examiner.

Good marks would be awarded to you the examiner.

Good marks will awarded to you by the examiner.

(A) only (i) is correct

(B) both i and ii are correct

(C) (i)(iii) and (iv) are correct

(D) all the four (1),(ii), (iii) and (iv) are correct

Ans. (B) both i and ii are correct

78.Choose the opposite of the word’clamour.

(A) Din

(B) Contentment

(C) Slow

(d) Silence

Ans. (D) Silence

79.Which word is not synonym of the word industrious?

(A) Laborious

(B) Active

(C) Hard working

(d) Indolent

Ans. (D) Indolent

80.Choose one word substitute for one

who has narrow religious views.

(a)Bigot

(b) Pacifist

(C) Egoist

(D) Bellicose

Ans. (A) Bigot

English GK Quiz

81.Sunita reassured me, “I can come to night.”

Identify the correct indirect expression of the above sentence the following alternatives,

(A) sunita told me I could come that night

(B) sunita told me ‘she could come that night

(C) sunita told me she would go next night

(D) sunita told me she came that night

Ans. (B) sunita told me she could come that night

82.The boy laughed at the beggar.

Identify the most appropriate choice to express the above

sentence in passive form/voice

(A) the beggar was laughed at by the boy

(B) the beggar was laughed by the boy

(C) The beggar was being laughed by the boy

(D) the beggar was being laughed at by the boy

Ans. (A) the beggar was laughed at by the boy

83.Find the correct modal auxiliary to complete the following sentence in order to indicate logical expectation. If this is litmus paper, if….turn blue.

(a) might

(b) should

(c) must

(d) can

Ans.(c) must

84.A Physician is a:

(A) Scientist

(B) professor in physics

(C)medical doctor

(D) physical fitness guide

Ans – (C) medical doctor

English GK Quiz please share

English GK Quiz

English GK Quiz

English GK Quiz

6 thoughts on “English GK Quiz -For Teacher Exam”

  1. Somebody necessarily assist to make seriously posts I?d state. That is the very first time I frequented your website page and so far? I amazed with the research you made to create this actual put up incredible. Magnificent activity!

  2. It’s a pity you don’t have a donate button! I’d without a doubt donate to this brilliant blog! I suppose for now i’ll settle for book-marking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to new updates and will share this site with my Facebook group. Chat soon!

Comments are closed.

Please Contact for Advertise